Eten met geweten

List Price: $11.99

Add to Cart
About the author:
Gary L. Francione is de Board of Governors Distinguished Professor of Law en de Nicholas deB. Katzenbach Scholar of Law and Philosophy aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van Rutgers University.

Anna Charlton is Adjunct Professor of Law aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van Rutgers University. Ze was de mede-oprichter en mede-directeur (met Gary L. Francione) van het juridisch loket voor dierenrechtenzaken aan Rutgers (de Rutgers Animal Rights Law Clinic) van 1990-2000.

Eten met geweten
 

Over de moraliteit van het eten van dieren

Authored by Gary L. Francione, Anna Charlton
Edition: 1

Dit boek behandelt rechttoe rechtaan de vraag wat we moeten vinden van het eten van dieren.

We zeggen allemaal om dieren te geven, en te vinden dat ze op zijn minst enige morele waarde hebben. We zeggen het er allemaal mee eens te zijn dat het verkeerd is om dieren "onnodig" te laten lijden en sterven. En los van wat we denken over wanneer diergebruik noodzakelijk is, zijn we het er allemaal over eens dat menselijk plezier, vermaak, of gemak geen rechtvaardiging kunnen vormen voor het lijden en sterven van dieren. De reden dat we Michael Vick veroordelen voor het organiseren van hondengevechten is precies dat we er sterk van overtuigd zijn dat, hoeveel plezier Vick ook haalde uit deze activiteit, zijn gedrag niet gerechtvaardigd was.

Dus hoe kunnen we rechtvaardigen dat we elk jaar vele miljarden landdieren en vissen doden voor voedsel? Hoe "humaan" we deze dieren ook behandelen en doden, de hoeveelheid leed die we veroorzaken is enorm. En niemand kan volhouden dan dierlijke producten nodig zijn voor een optimale gezondheid. Sterker nog, er is steeds meer empirisch bewijs dat dierlijke producten afbreuk doen aan de menselijke gezondheid. En hoe je dit bewijs verder ook interpreteert, er kan geen serieuze twijfel over bestaan dat we over een uitstekende gezondheid kunnen beschikken op een veganistisch dieet. Daarnaast is er een brede consensus dat de veeteelt een ecologische ramp vormt. De veeteelt is verantwoordelijk voor watervervuiling, luchtvervuiling, ontbossing, bodemerosie, inefficiënt gebruik van plantaardig eiwit en water, en allerlei andere vormen van schade aan het milieu.

De beste rechtvaardiging die we hebben voor de onvoorstelbare hoeveelheid lijden en sterven die we dieren aandoen is dat ze lekker smaken. We genieten ervan om dierlijke producten te eten. Maar hoe verschilt dit van Michael Vick die zegt dat de hondengevechten die hij organiseerde rechtvaardigbaar waren, omdat hij ervan genoot honden te zien vechten? Vick vond het leuk om rond een kuil te zitten kijken hoe dieren vechten. Wij vinden het prettig om in de zomer rond de barbecue te zitten, terwijl we de lichamen roosteren van dieren wier leven en sterven net zo ellendig, zo niet ellendiger, waren als die van Vicks honden. Wat is het verschil tussen Michael Vick, en de rest van ons die dierlijk voedsel eten?

Dit boek laat zien dat er geen verschil is, of in elk geval geen verschil dat er moreel toe doet.

Professors Gary L. Francione en Anna Charlton beargumenteren dat, als je denkt dat dieren er moreel toe doen - als je het idee verwerpt dat dieren slechts dingen zijn - je eigen overtuigingen je ertoe verplichten te stoppen met het eten van dierlijke producten. Er is niets "extreems" aan een veganistisch dieet; wat extreem is, is de inconsistentie tussen wat we zeggen te geloven, en ons handelen met betrekking tot dieren.

Velen van ons worden ongemakkelijk als we nadenken over de dieren die op onze borden eindigen. We hebben misschien overwogen om te stoppen met het consumeren van dierlijke producten, maar er zijn vele excuses die ons ervan hebben weerhouden dit te doen. De auteurs bespreken de 30+ uitvluchten die zij, in hun jarenlange ervaring als veganisten, het meest gehoord hebben, en laten voor elke uitvlucht afzonderlijk zien waarom die niet werkt. Dit boek zit vol met heldere, nuchtere gedachten over dierenethiek, zonder jargon of lastige theorie, en het zal de manier waarop je denkt over wat je eet veranderen.


Publication Date:
2015-10-16
ISBN/EAN13:
0996719229 / 9780996719223
Page Count:
142
Binding Type:
US Trade Paper
Trim Size:
5.5" x 8.5"
Language:
Dutch; Flemish
Color:
Black and White
Related Categories:
Nature / Animal Rights
Site Help Order Help Policies Contact