Altceva decat semne

List Price: $13.99

Add to Cart
About the author:

PASSIONARIA STOICESCU (n. 30.04.1946, Bucureşti). Poetă, prozatoare, scriitoare de literatură pentru copii, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România (1976), Filiala Poezie.

Fiica lui Ştefan Stoicescu, economist şi a Virginiei (n. Constantinescu), învăţătoare. Absolventă a Şcolii pedagogice Buzău (1961-1965), licenţiată a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti (1965-1970).

Învăţător (1964-1965), profesor de limba română (1965-1966), instructor metodist la Casa de Cultură din Râmnicu Sărat (1966-1967), corector, apoi redactor la Editura Litera (1970-1984), lector de carte la Editura Ion Creangă (1984-1987), la Centrala Editorială (1987-1989) şi la Editura Minerva (BPT) (1989-1992), expert guvernamental în Guvernul României, Departamentul Informaţii (1992-1993), ziarist, redactor de rubrică la Mesagerul Economic, ziarul Camerei de Comerţ şi Industrie a României (1993-2003).

A debutat în Luceafărul (1964), cu poezie. Debutul editorial a fost în 1971, cu literatură pentru. Are peste 60 de cărţi apărute - poezie, proză şi literatură pentru copii.

În 1996 şi 2014 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentru literatura pentru copii. Alte premii: Trofeul Micului Cititor (1985, 1996, 2003), Premiul Asociaţiei UNESCO "Iulia Hasdeu" (2002), Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti (2008), pentru traducere din literaturi străine, Diplomă de excelenţă, acordată de Asociaţia Culturală "Renaşterea buzoiană", pentru Opera Omnia şi promovarea valorilor spirituale din judeţul Buzău (2011), "Trofeul Micului Cititor" şi Diploma "Cel mai talentat scriitor de literatură pentru copii", Deva (2013).

Este cetăţean de onoare al Municipiilor Buzău (2005) şi Râmnicu Sărat (2011), pentru contribuţia deosebită adusă în domeniul culturii.

La eLiteratura a publicat până acum substanţialul volum de proză scurtă Puzzle şi volumul de versuri Altceva decât semne cu ediţia în limba engleză Something Else Than Signs.


Altceva decat semne
 

Poeme

Authored by Passionaria Stoicescu
Edited by Vasile Poenaru

SOMETHING ELSE THAN SIGNS. POEMS

This book is in Romanian. It is a collection of poems by a very important Romanian woman poet: Passionaria Stoicescu

„(...) Se ştie că sinceritatea nu este o calitate estetică în sine, dar în absenţa ei orice gest artistic devine simplu artificiu. În poezia Passionariei Stoicescu, sinceritatea mărturisirii este chiar izvorul ce alimentează discursul liric şi îi conferă tensiune. Acumulările existenţiale convertite în atitudini şi convingeri morale sunt materia vie ce trebuie să ia forma poemului dintr-o acută nevoie de catharsis, de depresurizare a fiinţei, iar acest proces nu poate fi realizat fără implicare totală, netrucată. Reflexivitatea ,,bine temperată’’ este haloul ce aureolează fiecare poem, îl înalţă la altitudinea unor adevăruri izvorâte din relaţia poetei cu timpul său, cu propria existenţă, cu lumea.

(...) Lumea percepută labirintic, ca o alcătuire năucitoare de alternative şi deci de dileme , induce ideea de căutare, de evadare, de ieşire salvatoare din capcana opoziţiilor. Zborul şi hăul, cerul şi pământul, sufletul şi trupul sunt polii care se atrag sau resping, puncte cardinale într-un teritoriu crepuscular. (...).

Multe poezii celebrează virtuţile terapeutice ale versului, puterea lui de a asigura supravieţuirea fiinţei într-o eră a demonetizărilor şi a confuziei, dobândind astfel substanţa unor manifeste lirice. Asemenea credinciosului care îşi supune propriul devotament încercărilor, „cred, Doamne, ajută necredinţei mele!’’, poeta sondează adâncimile poemului, îi pune la încercare puterile magice, oscilează între îndoială şi încredere absolută şi iese din această întreprinere dramatică şi mai întărită în iubrea sa. (...)

Condiţia de poet se dizolvă în nemărginirea condiţiei umane, conferind întregii meditaţii tensiune intelectuală şi emoţională, proprie poeziei autentice. Această calitate a scrisului Passionariei îi asigură o audienţă la fel de pasionată şi de implicată, cum este însăşi autoarea. (...)

„Lirica feminină” înseamnă în cazul Passionariei Stoicescu virtutea tot mai rară a poeziei de a transmite direct, vibrant, nedisimulat „doruri vii şi patimi multe”, graţie harului sacru de a găsi „cuvântul ce ascunde adevărul’’.

Paul Androne, „Poezia ca plâns de întreţinere”, Destine literare, Toronto, mai–iunie, 2015

Universul poetic al autoarei se conturează în direcţiile unei noi conştiinţe estetice, lucide, responsabile, care se apleacă impetuos asupra cotidianului, căruia îi descoperă dramatismul tocmai prin lipsa de sens, asumată autoreferenţial. Biografia devine elementul care domină imaginarul, valorificată însă dintr-o perspectivă abisală, ca o reiterare a unor mesaje mitice, biblice. În aceeaşi ordine a conştiinţei actului artistic, poeta îşi asumă patima christică prin risipa la care se dedă existenţa, cerând trupul, cuvântul (spiritul), totul, în numele vieţii, atât de iubite şi detestate în acelaşi timp, viaţă împlinită doar prin poezie (...)”

Antonia Bodea, „Scoica de mărgăritar”, Lumină lină, New York, 2014
Publication Date:
2016-03-20
ISBN/EAN13:
1530635357 / 9781530635351
Page Count:
146
Binding Type:
US Trade Paper
Trim Size:
6" x 9"
Language:
Romanian; Moldavian; Moldovan
Color:
Black and White
Related Categories:
Poetry / Women Authors
Site Help Order Help Policies Contact